Er du en drop-out? (Oslomann)
Hjem Add Om meg Kontakt

63

Er du en drop-out?

Lei av skole? Vurderer du å droppe ut ? Da skal du lese dette. Nøye!


På dette bildet går denne kjekke unge herremannen i 1 klasse på videregående. 2 år senere skulle jeg ha ødelagt mer for meg selv enn jeg kunne forestille i etterkant. 

27 oktober, 2015 skrev jeg dette innlegget for første gang. Det ble lest av over 300.000 mennesker. Med tv, aviser og radio som laget sak, er det få som ikke har fått det med seg. Nå er påsken unnagjort og det nærmer seg eksamen. For mange, inkludert meg selv, er det kanskje på tide å lese det på nytt. 
 
Har du lyst til å ha meg på besøk på din skole? Vis denne linken til din lærer, andreaskeland.com så kanskje snakker jeg med nettopp deg ganske snart. Se foredrag nederst i innlegget.
Linker til media; Aftenposten; HER. God Morgen Norge; HER og HER. VG; HER

 

Det var en tid, da jeg visste at det var gründer jeg skulle bli. At jeg skulle tjene mine penger på egenhånd, i et eget selskap. Det er nok mange som går rundt med en liten gründer-spire i magen allerede fra ungdomsskolen. Mitt store problem var at jeg hadde byttet skole to måneder inn i første skoleår på vgs. Så jeg kom bakpå fra start. Og i fag som økonomi og spansk er ikke det noe du ønsker. Tro meg. Du kjenner deg kanskje igjen?

Vel, tiden gikk og jeg dro på skolen som vanlig. Gjorde lekser og jobbet på kveldene. Men gründerfrøet var allerede sådd. Og skolen ble mindre og mindre prioritert. 

Etterhvert som vi kom til 3 klasse, var motivasjonen for skole totalt på bunn. Den eneste grunnen til at jeg fortsatte var i påvente av russetiden og mangel på noe annet kontruktivt å drive med. Men fraværet begynte å hope seg opp. Kraftig. Kjenner du deg igjen? Bra. Fortsett å les. Dette er viktig. Jeg lover.

Når eksamenen begynte å komme som perler på en snor våren 2008, var jeg så langt bak faglig, at jeg ikke kunne se noen løsning på hvordan jeg skulle kunne sluke pensum på den lille tiden som var igjen. Altså, jeg har aldri vært noen a-student, men jeg gikk ut fra ungdomsskolen med 4,8 i snitt. Ganske godt fornøyd med det. Det var på denne tiden jeg innså at jeg aldri ville klare å få tilsvarende karakterer på vgs. Hvertfall ikke i alle fag, og på alle eksamener. I hodet mitt var jeg fortsatt en 4,8-elev.

Nå så jeg rett og slett ikke poenget. Alle de rundt meg som hadde gode utsikter til gode karakterer snakket om hvor de ville studere og hva de ville gjøre videre. Jeg skjønte at snittet mitt ville være så lavt når jeg kom ut, at jeg ikke ville komme inn på de skolene jeg eventuelt hadde sett for meg. I tillegg ville jeg jo starte egen bedrift.

Det var her flere av mitt livs dummeste avgjørelser ble tatt på løpende bånd.

For det første hadde jeg så mye fravær og manglende innleveringer at jeg i enkelte fag ikke ville få karakter. I tillegg visste jeg godt at jeg hadde strøket i to fag året før. Det også pga manglende oppmøte og innleveringer. Så jeg måtte uansett bruke et år etter vgs på å ta opp fag.

 

For det andre dukket jeg ikke opp til eksamen i nynorsk. Jeg var ikke forberedt. Jeg var ikke klar for å få en 2-er. God damnit, jeg var da for faen ikke en 2-er elev!!!

Så da var det greit å sove lenge denne onsdagen. 

Jeg feiret russetiden med en kraftig bismak i munnen. Jeg var ikke avgangselev. Jeg var kort sagt en drop-out.

Rett ut fra videregående bar det til Oslo for å ta opp fag på Bjørknes. En clean start. 40 000,- for 4 fag. Denne karen har som dere skjønner en strålende økonomisk teft. Eksamener jeg kunne tatt gratis på skolen skulle nå bli et hyggelig lite lån jeg bærer på den dag i dag. 

Men jeg kan fortelle dere én ting. Å ta opp fag alene på Bjørknes i Oslo, er ikke noe lettere enn å lese til fag når du er rundt alle vennene dine hjemme. Der alle er i samme situasjon som deg. Der du kan bo og spise gratis. Der lærerne kjenner deg fra før. 

Så fikk jeg deltids-jobb i Aftenposten. Tjente gode penger. For gode penger. Hvorfor gå på skole når du kan tjene mellom 2-5000,- pr dag som selger? 

Så Bjørknes gikk i dass. Stryk på 2 av 4 eksamener. Nynorsk og økonomi. Fantastisk. Og gründerdrømmen? Vel, den ble liggende på is. Som den så ofte gjør. 

Så da ble det Aftenposten. Misforstå meg rett, det er et fantastisk sted å jobbe. Men det er begrensede muligheter for å rykke videre opp i gradene uten utdanning. Tiden gikk og jeg fant meg godt til rette i Aftenposten. Fikk prøve forskjellige stillinger og klatret litt internt.

 


 

Men så skjer det noe med hodet

Du blir lei. Du vil gjøre noe annet. Prøve noe nytt. Men hvor? Og hva? Selger et annet sted? Salgsleder et annet sted? Nei, det er det ikke noe utvikling i. Ingen hensikt

Man blir voksen. Man skjønner hva man ønsker å drive med videre. Ting man trenger utdannelse for å gjøre. Så jeg begynte å se på forskjellige skoler. Men resultatet var det samme overalt.

Krav: Generell studiekompetanse

Universitetet - No go!
Privatskoler - No go!

Det er noe som heter 23/5-regelen. Det innebærer at man kan begynne å ta høyere utdanning, dersom man har fylt 23 år, og har mer enn 5 års sammenhengende arbeidserfaring i en 100% stilling. Det var først i fjor vinter dette begynte å gjelde for meg. I en alder av 25 år. Først nå i høst, i en alder av 26 år, har jeg blitt tatt opp på den skolen jeg ville. Jeg er nå endelig i gang med min Bachelor. Den som skal sikre meg bra jobb i fremtiden. Interessant arbeid, som jeg liker. Et studie jeg har siklet på i mange år. Jeg burde vært ferdig innen nå....

Så..

Du som leser dette: kanskje er du 15. Kanskje er du 18. Kanskje er du eldre. Hvem vet, kanskje du er drepens umotivert på skolen i dag? Kanskje du ikke ser poenget med å fortsette?

Da skal du høre på meg.

Dersom du gir deg nå, kommer du til å ha dette hengende over deg de neste 5 årene. MINST. Med mindre du klarer å ta opp de fagene du trenger i etterkant. Men tro meg når jeg sier at det ikke blir noe lettere enn det er nå. Er du umotivert nå, vil ikke en annen skole trylle motivasjonen din frem.

Nå er du der. Nå har du muligheten. Du er rundt de du er glad i. Dere er alle i samme båt. Du er fortsatt ikke helt hektet av. For du klarer å redde deg inn. Hadde jeg visst den gang da, hvor mye en 2er ville reddet meg i etterkant, ville jeg gjort alt som stod i min makt for å få den. For om et år, kanskje to, kanskje fem, vil du ønske at du la ned innsatsen . Og skal jeg fortelle deg en hemmelighet? En 2´er handler nesten bare   om   å   møte   opp!

En karakter er alt du trenger. Har du det, er alle muligheter åpne. Du drar på deg alderspoeng fremover, du har studiekompetansen. For én dag, helt plutselig, kommer den. Motivasjonen til å gå på videre. Du finner ut hva du ønsker å gjøre. Ikke la noen idiotiske måneder på videregående ødelegge det for deg. Tro. Meg. 

Gjør det du må. Snakk med foreldrene dine. Snakk med læreren din. Er det noe jeg har lært av å jobbe med salg, så er det at alle mennesker vil finne frem til en løsning. Lærere er også mennesker. Men du må ta første steget mot å be om hjelp. Det er helt kritisk. Fortell læreren din at du er desperat etter å hanke inn en karakter, og læreren din vil gjøre alt som står i hans eller hennes makt for å hjelpe deg. Foreldrene dine vil hjelpe deg. Vennene dine vil hjelpe deg. Da lykkes du. Da klarer du det. 

Da vinner du.

Da er alle muligheter åpne for deg. Men ikke drit deg ut nå. Get your shit together og stå på den siste tiden du har igjen. Du kommer til å takke deg selv 100 ganger for det. 

 

Dersom det er noe du lurer på, eller sliter med rundt dette, vær så snill å ta kontakt. Da kan kanskje jeg hjelpe deg.

Nå er tiden for å sette inn støtet. Komme ajour. 

Lykke til!

Her er mitt foredrag fra Lier Videregående skole; 


 

 

Vi leses! 

 

#videregående #studier #nkh #skole #studieliv #elev #student #dropout #oslomann #oslotips #oslo #tipsogtriks #andreaskeland  • Ramón Andresen
  27.10.2015 kl.19:05
  Jeg ble 100x mer motivert nå. Jeg vil til skolen nå liksom. TUSEN TAKK! Delt :)
  27.10.2015 kl.19:15
  Ramón Andresen: Ramón, det er fantastisk å høre!!! :D Klin til, hehe :)
  Heidi Kortner
  27.10.2015 kl.21:45
  Jeg kjenner meg igjen i veldig mye av det du skriver, og vet at mange andre også gjør det. Jeg var en elev som enten dro alt inn i arbeidet og fikk 5-6, eller jeg orket ikke tanken på å skuffe megselv så jeg leverte ikke. Oppi denne tankegangen havnet også personlige hendelser og problemer og fag jeg ikke likte forsvant fra prioriteringslisten.

  Heldigvis gjorde jeg som du oppfordrer til i innlegget; jeg snakket med lærerne om problemet mitt. De hjalp meg. I dag er jeg en av de få 19-åringene som startet på NKH bachelorgrad i markedskommunikasjon med deg. 👌🏼

  Stå-på-vilje lønner seg alltid! Godt skrevet!
  27.10.2015 kl.21:48
  Heidi Kortner: Fantastisk bra Heidi! Det er så bra jobba, og eksempel å følge :)
  Erik
  28.10.2015 kl.15:43
  Veldig bra beskrevet, kjenner meg svært godt igjen!
  28.10.2015 kl.16:04
  Erik: Takk for det, Erik. Utrolig synd når det blir sånn. Man er for ung og tenker for kort
  28.10.2015 kl.16:11
  Vedig bra skrevet, leste dette via Aftenposten og skulle gjerne ha lest det da jeg selv gikk på skolen. Jeg brukte selv nok penger på Bjørknes og etter 3 år kunne jeg endelig begynne på studier da hadde jeg fikset vitnemål og funnet motivasjon. Håper mange elever leser dette og tar det med seg videre.
  Eline
  28.10.2015 kl.16:12
  Kjempebra skrevet :) og utrolig viktig. Lykke til med studiene dine og takk for at du delte gode og reflekterte tanker som helt sikkert kommer en fortvilet ungdom på videregående til gode.
  28.10.2015 kl.16:13
  Line: Du har så rett Line! Folk får bare hjelpe å dele, så når budskapet frem :) Noen feil er det greit å ikke lære selv, men å lære av andre!
  28.10.2015 kl.16:14
  Eline: Takk for veldig hyggelig kommentar Eline! :) Vi får håpe det!
  Jenny
  28.10.2015 kl.16:32
  Kjempe bra innlegg! Jeg kjenner meg igjen og jeg vet jeg må skjerpe meg. Og dette innlegget motiverte meg til å tenke mer over, hvor viktigt det faktisk er og bare Møte opp å Gjøre det du klarer.
  28.10.2015 kl.16:40
  Jenny: Også kommer du til å klare det Jenny :) Det viktigste er som du sier å bare møte opp. På eksamen skriver du bare det du husker. ALT er bedre enn ingenting :) Trenger du tips eller motivasjon, baaare ta kontakt!
  Ali
  28.10.2015 kl.16:49
  Kjenner meg ikke igjen i noe av hva du skriver, men skal være stolt av hva du har fått til og at du tørr å dele historien din!

  Kudos!
  28.10.2015 kl.16:51
  Ali: Takk for det Ali! Det ordna seg jo tilslutt, heldigvis :)
  28.10.2015 kl.17:03
  Oi, så utrolig bra skrevet! Tusen takk, det var akuratt det jeg trengte! Skal ta opp en eksamen om 19 dager, og du gav meg nettopp masse motivasjon til å øve! :D masse lykke til videre, dette klarer du :D

  - Bella
  28.10.2015 kl.17:08
  Bella: Klin til Bella! :D Og tusen takk for det! Hehe
  Veronica
  28.10.2015 kl.17:15
  Kjenner meg så godt igjen! Går 3. året på vgs nå og er DRITT lei, men ble faktisk veldig motivert av dette inlegget :) Takk!
  28.10.2015 kl.17:17
  Veronica: Ja, bli ferdig :D Ingen følelse er tommere enn den du sitter med neste sommer, etter russetiden hvis du vet med deg selv at du ikke engang prøvde.. Det er ingen skam i å ikke få det til, men det er dumt å ikke gi det et forsøk :) Stå på Veronica!
  28.10.2015 kl.17:24
  Kjempebra innlegg og virkelig aktuelt! :-)

  PS: hvordan kan man tjene opp til 5.000kr/dag i Aftenposten?
  28.10.2015 kl.17:34
  Anonym: Takk for det A! Vel, vil ikke gi deg noen ideer ;) I tilfelle du er en pengekåt 17åring! Hehe
  Ahmad
  28.10.2015 kl.19:14
  Jeg trodde ikke at jeg kommet til å ta det valget jeg tar da jeg sittende skrivere dette!

  Takk for en oppvekker, noen ganger trenger man bare noen ord fra en erfaren mann, det er det jeg fikk av deg idag. Så nå skal jeg fullføre bachelor grad som førskolelærer.

  Du vil ikke tro det, men salutes !
  stine
  28.10.2015 kl.20:19
  hei, jeg er 14 pr og blir 15 om litt under et halvt år, jeg syntes lekser en noe av det mest kjedelige i verden. jeg krangler/diskuterer ofte om lekser med foreldre, så pappa ville at jeg skulle lese denne, og da jeg gjorde det kjente jeg at jeg vart kjempemtivert og jeg kommer til å vise den til veninnene mine så de også kan bli motiverte. Tusen takk for at du skrev å delte dette, du har gjort så jeg har fått mere motivasjon på lekser og skole.
  28.10.2015 kl.20:24
  stine: Det er noe av det hyggeligste jeg har hørt i hele dag Stine!! Tusen takk for fantastisk kommentar. Glad jeg kan bidra :) Og du, bruk faren din for alt det er verdt. Han virker som en fornuftig mann, og vil mer enn gjerne hjelpe deg hvis du sliter! Hils, og ha en god kveld :)
  28.10.2015 kl.20:30
  Ahmad: Ahmad!!! Applaus! Dette er jo helt fantastisk å høre!! :D Klin til, dette klarer du! Ah, nå ble jeg skikkelig glad! Ha en strålende kveld, og masse lykke til!
  E
  28.10.2015 kl.21:15
  Hei. Dette vil nok motivere mange, veldig bra. Lurte på hvilke alternativer hadde du uten studiekompetanse?

  Mvh Elin
  28.10.2015 kl.22:02
  E: For å gå ut i studier? Ingen. Det var å skaffe seg en jobb, og klatre, eller ta opp fag på Bjørknes. Jeg prøvde begge deler samtidig, og det endte på snørra.. 23/5 og Realkompetanse er gode sikkerhetsnett som tilslutt gir deg muligheten til å studere, men tar lang tid.. Jeg har heldigvis fått masse ut av årene i arbeidslivet, men når jeg nå kunne studere var valget enkelt :)
  28.10.2015 kl.22:08
  Kjenner meg igjen fra da jeg gikk ut vgs i 2007, hvor jeg var mildt sagt skolelei, og strøk i 3 fag, selv om jeg hadde psykiske lidelser i tillegg som ikke hjalp på skolemessig. Hell i uhell, kom jeg inn på universitetet i 2012 via opptak med spesielle vilkår (psykiske lidelser). Jeg trengte bare noen år for å komme litt til hektene psykisk og generelt finne ut av hva jeg ville.

  Det smarteste er å gjøre det beste en kan for å fullføre, og kanskje heller jobbe noen år etter endt vgs.
  Kim
  29.10.2015 kl.01:37
  Hei. Jeg kjenner meg selv i noe av det. Jeg har alltid vært lat, men klarte å få nokså greie karakterer. Problemet mitt startet da jeg strøk i ett fag og mistet helt motivasjonen. I siste året hadde jeg bestått ALT - Bortsett fra matten. Prøvde å ta opp 2 ganger som privatist, uten hell fordi matte var mitt svakeste fag.. Men også fordi jeg mistet motivasjonen helt. Jeg er fortsatt lei meg at 1 fag ødela sjansen min for å bli førstegangselev, fordi det er veldig konkurerende å komme seg inn med andregangsvitnemål. Evt. klarte jeg å bestå faget, men snittet mitt var lavt så måtte ta årsstudium for å få ekstra poeng. Jeg har underveis mistet motivasjonen igjen fordi jeg årsstudiumet har ingenting med det jeg vil gjøre. Men da jeg leste innlegget ble jeg mer motivert nå :) Vil bare si tusen takk at du er modig som deler dine erfaringer, som vil hjelpe mange elever fra Vgs og andre. Lykke til med studiet ditt og beklager for det lange kommentarer :-)
  E
  29.10.2015 kl.08:13
  Hvilken skole /utdannelse endte du opp med?
  Marius
  29.10.2015 kl.08:48
  Motiverende og lese!

  Men sett bort ifra den "regelen" om at du må ha utdannelse for å bli noe, som overhode ikke stemmer med tanke på dine visjoner. Så gjorde du 2 feil, du la gründe drømmen på is 2 GANGER😕

  Det er 2 forskjellige typer personer. De som vil ta en utdannelse og jobbe for noen andre sin drøm, eller de som vil starte for seg selv og bygge sin egen drøm.

  Nå skal det sies at å ta en utdannelse er lurt! Har du en gründer drøm så retter du deg inn etter noe som er relevant til det. Men du må på ingen måte tro at fordi du er en drop-out så når du ingen vei. Husk det at de som har skapt mest her i verden og også står for over 90% av verdens verdier er drop-outs.

  Skolen er designet som en firkant/boks og de som ikke passer inn i den boksen blir ofte kalt tapere og drop-outs. Problemet er at de koster så uendelig mye for disse personene og passe inn i denne boksen at de rett og slett ikke gidder og prøve.

  En studie som ble gjort på Havard University over et 10år viste at de beste elevene hvert avgangsår på skolen ble senere ansatt hos de som gikk ut dårligst.

  Jeg sier det igjen.. Utdanning er VIKTIG, men ikke livsviktig! Folk må for all del ikke tro at å ha en gründerdrøm er galt å heller ta en utdannelse for å jobbe i en vanlig jobb. Da får vi en befolkning full av angrere. 80-90åringer som angrer på valgene de gjorde som 16-20åringer.

  Følg drømmen, ikke strømmen!
  29.10.2015 kl.08:58
  Heder og ære til deg/dere som har kommet seg igjennom :)

  Motivasjon i forhold til skole vil jeg tro vi alle vil bli testet på før eller siden. Jeg for min del har ofte merket det ved avgangsåret - hvilket er håpløst. Jeg går nå siste år på barnevern i et flerkulturelt samfunn, og skal ærlig si at motivasjonen er lav. Men tanken på at jeg snart er ferdig utdannet og endelig kan begynne å jobbe med det jeg har ønsket såå lenge, holder det gående. Dette innlegget var også litt av en boost. Takk til deg!

  Gode hilsner fra meg!
  Nicolas Holda
  29.10.2015 kl.09:46
  Jeg er enig i hva du skriver om å fullføre, og ihvertfall få en 2-er. Men det virker samtidig som du prøver å fraråde unge til å bli gründere. Jeg syntes heller skolen skal INFORMERE om hvordan man kan bli gründer, og hvilke private initiativ som finnes der ute - for det er mange. Hvis man virkelig har en ide, så er det mye bedre å prøve å få ideen ned på papir, og jobbe grundig med den. Jeg har selv opplevd å være umotivert på skolen. Grunnen? Det var simpelthen for dårlig og firkantet undervisning. Det er mye som skjer på videregående, du prøver å finne deg selv, man skal bygge nye vennskaps-relasjoner, og på toppen av det hele skal man sitte dag inn og dag ut å høre på en lærer man overhodet ikke føler seg motivert til å høre på. Skolen bør heller opplyse om hvilke mulige veier som finnes, for å faktisk skape noe, isteden for å tvinge deg ned på skolebenken.

  Hilsen en som er gründer selv.
  Trine
  29.10.2015 kl.10:24
  Du tar opp et veldig viktig tema her. Men det jeg også synes skal nevnes her er lærerne(ikke alle, men det finnes desverre noen som ikke skulle vært lærere). Selv hadde jeg en lærer som var veldig flink med "stjerne elevene" de som hadde 5-6ere i alle fag. Men de som lå på 1-2ere fikk ikke hjelpen de trengte. Selv ble jeg trakassert av læreren og karakterene mine ble sagt høyt i klasserommet. Er det da rart at elever dropper ut fra skolen?
  Trond
  29.10.2015 kl.10:39
  Oslomann,

  Bare for å legge til:

  Det kommer den dagen - du er kanskje i 40-50-årene og du har lyst på _den_ sjefsstillingen. Men ser at den går til andre fordi du selv ikke har bachelor/master, du har kun vgs.

  Så det er som du sier: Kom deg igjennom VGS, helst med OK karakterer, men aller helst nok til at du kommer dit du må.

  Det er ikke alle som vet hva de vil som 16-19-åringer, og det er neppe alle på vgs som ser 20 år fram heller.

  Ser du inspirerer mange som i dag går på VGS! Kjempebra. Fortsett inspirasjonen!
  29.10.2015 kl.10:52
  Haha, nei ;-) Er 31 år, med 2 utdanninger, men er arbeidsledig så trenger sårt en jobb.
  Jorunn
  29.10.2015 kl.11:22
  Tusen takk for et flott innlegg! Det burde bli pensum på ungdomsskolen! Er selv mor til 15-år gammel gutt hvor motivasjon for skolen er svært varierende. Need I say more.....;) Innlegget ditt blir lesestoff for han i dag! Jobber selv som spesialpedagog i skolen og ser at jobben med å motivere og tilrettelegge for skoleetrøtte elever er alfa omega. Ønsker deg lykke til videre!
  29.10.2015 kl.12:47
  E: Nå studerer jeg Kreativ Markedskommunikasjon på Høyskolen Kristiania :) Svært spennende studie :)
  29.10.2015 kl.13:02
  Tusen takk. Akkurat det jeg trengte å høre nå, tusen takk.

  :-)
  Rita
  29.10.2015 kl.13:55
  Skulle ønske jeg hadde lest dette innlegget for fem år siden! Kjenner meg så alt for godt igjen.. Lykke til med bachelor :-)
  29.10.2015 kl.16:02
  takk for alt du skiver , det du skriver er så sant så sant , jeg var dødelig skole lei , begynte , og hoppa av , begynte og hoppa av , helt til jeg fant ut at jeg måååå få første vgs ferdig jeg bare må , jeg fikk det til men ikke med verdens beste karaterer , men jeg fikk det til , så var det 2 vgs , pokker for en kamp , for jeg var jo så lei , jeg begynte å slutta der og holdt på slik til jeg ikke hadde flere sjanser igjenn ,,, og når jeg innså jeg virkelig dreit meg så hadde jeg ikke flere sjanser igjenn for å få det til , er nå man innser hvor idiotisk det var å ikke bare ta å gripe muligheten å bare bli ferdig så er man ferdig med det , jeg angrer så bittert ,. så fikk jeg barn å hele den greia der , og da måtte jeg bare ta tak i det , jeg ville ikke att mine barn ikke skal ta å bare fighte seg gjennom livet som en stor kamp , uten muliogheter , utdannelse , så nå har jeg tatt å hoppet på min skole leihet å begynt på nettstudier , å jeg angrer ikke , jeg gjør det jeg skal når jeg skal , jeg kan gjøre det som jeg vil når jeg vil , noe som har vært og er fantastiks , nå får jeg gode karaterer , karaterer som er opp til 2 karaterer høyere enn hva jeg fikk når jeg satt å kjempa meg gjennom første vidregående , jeg vil kunne si at eeendeeelig !!!!!! endelig fikk jeg det til tok noen år , og 2 barn for å innse hva jeg skulle innsett for flere år siden , at skolen er viktlig uansett om man liker det eller ikke , vil kunne vise barna mine når de kommer så langt opp på skolestigen hvor viktig det er å bare hoppe i det , skal heie de frem slik som ikke mine foreldre gjor , rettogslett for de ikke brydde seg , nå når jeg hører andre si de er så drit lei skolen å slik så sier jeg de ikke måååå finne på å slutte , bare bli ferdig , de kan vær lei når de er ferdige , sier å hvor mye jeg angra at jeg ikke bare ble ferdig , men er man lei så er man lei , men annbefaler på det sterkeste til alle , ikke gi opp !
  29.10.2015 kl.18:54
  casssandra: Dette er jo et fantastisk lidenskapelig innlegg Cassandra! Utrolig gøy å høre at du kom deg gjennom det tilslutt. Sånne solskinnshistorier er nok motiverende for veldig mange. Fortsett å stå på, jeg støtter deg :D
  29.10.2015 kl.18:55
  Rita: Takk for det Rita :) Det er heldigvis aldri for sent! :)
  29.10.2015 kl.18:56
  Linda: Så utrolig gøy å høre!! Lykke til Linda :)
  29.10.2015 kl.18:57
  Jorunn: Tusen hjertelig takk for det Jorunn! Hils 15-åringen fra meg. Han vil takke seg selv hvis han gidder :)
  29.10.2015 kl.18:58
  Anonym: Hehe, skjønner ;) Nei, er jo bare å selge for harde livet da! Aktivitet, aktivitet, aktivitet! Søk da vel, Aftenposten ansetter hele tiden :)
  29.10.2015 kl.18:58
  Trond: Tusen hjertelig takk for hyggelig tilbakemelding Trond. Setter stor pris på det :) Det er som du sier. En utdanning vil aldri skade deg i etterkant :) Uansett
  29.10.2015 kl.19:00
  Trine: Det er forferdelig å høre at du har hatt den opplevelsen Trine. Viktig at man tar slikt videre også. Viktig at det ikke ødelegger.. Lærere må også vite sin viktighet. Heldigvis gjør de aller aller fleste det :)
  29.10.2015 kl.19:03
  Nicolas Holda: Heisann Nicolas! Bra sagt og bra skrevet. Jeg håper virkelig ikke at jeg dreper gründer-drømmen til noen! Selv er jeg jo gründer nå, og ser svært lyst på fremtiden :) Og innovasjon er vel på full fart inn til å etablere seg som eget fag i skolen i dag, er det ikke? Så det er et kjempetiltak. Jeg hadde ungdomsbedrift selv på vgs, og det var det faget jeg likte aller best :)

  Uansett, en utdanning vil aldri skade! Enten du lykkes som gründer eller ikke ;)

  Ha en strålende kveld!
  29.10.2015 kl.19:04
  Bethina: Kult at du er så bestemt Bethina! Tror mye også ligger i å bestemme seg for å gjennomføre, koste hva det koste vil :) Glad for å høre at jeg kunne gi deg en liten "boost" ;)

  Gode hilsner tilbake til deg også :)
  29.10.2015 kl.19:06
  Marius: Hei Marius. Ser det er flere som har tolket det dit at jeg har gitt opp den drømmen. Da kan jeg meddele at jeg heldigvis er gründer den dag i dag, og har flere spennende prosjekter i kikkerten :) Men helt enig med deg i mye av det du sier. Personlig vil jeg uansett aldri råde noen til å droppe studier for starte selv, med mindre man er veldig sikker. Det beste er å ha begge deler :) Hvis det er mulig!

  Ha en flott kveld :)
  Lærer'n
  30.10.2015 kl.07:31
  Hei Oslomann - tipper du kan forberede deg til å holde foredrag rundt på alle norges skoler! Blogginnlegget ditt "virker" nok mer enn råd fra mor, far, rådgiver og lærer til sammen! Lykke til videre!
  Reidun Stavland
  30.10.2015 kl.10:56
  Hei

  Jeg forsker på frafall fra videregående skole, og er interessert i å få intervjue personer født fra 1988 til og med 1994 om deres erfaringer i forbindelse med oppvekst og skolegang. Kontakt meg på e post: reidun.stavland@hsh.no
  Cato André Skotte
  30.10.2015 kl.20:42
  Flott innlegg! kjenner meg selv VELDIG igjen!
  Kristine
  31.10.2015 kl.10:03
  Hei. Dette er et flott innlegg. Jeg kunne ønske noen skrev dette for 10 år siden når jeg gikk 1.året på vgs og allerede hadde bestemt meg for at jeg ikke ville gå skole. Jeg hang på med dårlige karakterer og mye fravær frem til jeg ble russ 2008. Så droppet jeg ut! Jeg håper dette innlegget hjelper flere unge der ute for det er så viktig! Veldig viktig å fullføre skolen nå! Jeg har slitt lenge med å finne jobb, har endt opp med litt diverse gatekjøkken-deltidsstillinger og litt forskjellig salgsjobber. Men dette egner seg ikke for alle. Og uten utdannelse må man velge på nederste hylle. Jeg fikk barn, ble sykemeldt, arbeidsledig. Det er ikke en drømmesituasjon. Man angrer HVER DAG på at man ikke bare bet tenna sammen å fullførte! Nå er jeg 26 år og går på nytt på vgs! 10 år forsent og som alenemor. Det er mye tyngre nå enn det var da.
  31.10.2015 kl.11:35
  Tusen takk :). Og ikke minst. Enda en gang takk for at du setter ord. På det med skolen og å ikke sier det folk vil høre men det som faktisk er realiteten i mange folk , Du er sterk ! :)
  Litt patetisk
  31.10.2015 kl.12:24
  Litt patetisk å høre sytingen som skrives her. Du hadde iaf baller til å få deg en god jobb mens du røsket til noe ekstra skolegang. Det er ikke noe galt i å droppe ut av skolen, så lenge du innser til slutt at du må ta opp fag for å "bli noe". Skal du derimot ikke "bli noe", men jobbe i vanlige butikker, evt jobbe som selger(krever kun smittende selger instinkt), kan du nesten gjøre hva faen du vil i skolen(ditt tap). Merk: Det er aldri for seint å "bli noe" selv i en alder av 30+ år. Så ikke stress, så lenge du vet hva du vil! Lykke til!
  Nebojsa
  01.11.2015 kl.08:45
  Moderne Samfunn er ikke noe annet enn et stort og kompleksts slavesystem. Du er bare en stor feiging som løper tilbake til en eller annen form for "sikkerhet" og i tillegg skremmer du de unge fra å rive seg løs fra å være samfunnets slave, slik du nå er blitt et symbol av. Tror du det er rart at du får skryt fra alle disse instutisjonene? Tror du virkelig denne verden trenger flere med SÅKALT utdanning? Flere ingeniører, business folk, ambisiøsei idioter, konkurerende sauer? Du er veldig blind og tilbakestående akkurat som resten av 'Vesten', pga blinde folk som du så ødelleges planeten og de individuelle ungessjelene blir skremt av deg til å forbli i slavekøa siden "tro deg" det er "det beste for de".

  Din feige uintelligente tulling. Den perfekte slaven Andre. Sauen over alle sauer.

  Alle dere med litt intelligens, litt hjerte, litt ekte menneskelighet - ikke hør på han taperen - lytt til deg selv. Bedre å leve ett år med åpne vinger og dø enn åtti år slaveri og aldri egentlig leve.

  Andre er mentalt tilbakestående.

  Samfunnet er mentalt tilbakestående.

  Ikke fall i fella du og.
  02.11.2015 kl.01:10
  Nebojsa: Takk for hyggelig tilbakemelding :) Du virker som en godt utdannet og reflektert person :) Ha en strålende kveld!
  02.11.2015 kl.01:13
  Litt patetisk: Hehe, litt vanskelig å svare på den meldingen, men det jeg leser av hva du sier, er vel at man alltid kan komme tilbake og "ordne" ting, men at det uansett finnes andre veier til målet? :)

  Ha en riktig fin kveld, og god uke!
  02.11.2015 kl.01:16
  Kristine: Jeg håper virkelig at det kan motivere folk fra å gå fra stryk til den to´ern hvertfall :) Også er det som du sier, det blir litt svett å få gode jobber, og man må bruke lang tid på å jobbe seg opp i eventuelle stillinger.
  Takk for kommentaren din Kristine, du får hjelpe meg å spre budskapet der du kan! :)

  God kveld og fin uke til deg :)
  02.11.2015 kl.01:18
  Cato André Skotte: :) Takk for det Cato! Spørsmålet blir jo; Er det SELVESTE Cato André Skotte vi snakker om her ;) ?
  Isabell
  22.11.2015 kl.03:14
  Hei.

  Først og fremst vil jeg bare si at innlegget ditt hjalp meg veldig! Tusen takk for at du deler dette med verden, det hjelper veldig mye for oss vgs elever.

  Jeg går selv 1 vgs, og er så utrolig skolelei.. På ungdomsskolen fikk jeg nesten bare 5ere og noen få 4ere, og gikk ut med et snitt på 4,9. Kjempe motivert og fokusert på legedrømmen min! Nå på vgs har jeg bare 3ere, og en 4er. Uansett (!) hvor hardt jeg prøver og jobber, ser jeg tallet 3 på prøven når den blir levert tilbake. Nå er motivasjonen min helt på bunn, og jeg gruer meg masse til eksamen. Jeg blir helt utmattet, lat og lei. Føler meg dum og er flau over å vise karakterene mine til andre. Angrer veldig på å ha valgt studiespesialisering som linje, men trudde jeg måtte det for å ha en sjans for å bli lege.. Men den drømmen er for lengst gitt opp merker jeg. Vil bare ligge hjemme og sove!
  Cato André Skotte
  12.03.2016 kl.00:43
  Ser jeg brukte ett par dager på å svare her ;) selveste fra F kompaniet ;)  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta